Pembudayaan ilmu dalam kerja seharian / Prof. Dato' Dr. Raja Abdullah Yaacob - Yaacob, Raja Abdullah (Faculty of Information Management, 2009)
Maklumat dan ilmu pengetahuan semakin menjadi fakor khtikal di dalam k-ekonomi sebab ia menyumbang kepada pembentukan budaya analatikal terhadap persekitaran dan keadaan masyarakat. Masyarakat yang kekurangan maklumat boleh menjadikan mereka jahil, ketinggalan, berat sebelah dan prasangka dan ini merupakan ciri-ciri mereka yang tidak berfikiran kritikal. Ciri-ciri sedemikian boleh menjadi bahaya kepada masyarakat, terutama di dalam dunia yang global ini. Adalah menjadi matlamat kerajaan untuk membentuk pekerja-pekerka yang berilmu pengetahuan di mana mereka berupaya mendapat akses, mendapatkan, menggunakan, dan mempakej dan menggunakan maklumat dan ilmu pengetahuan. Untuk membentuk masyarakat yang berbudaya ilmu dan berfikir, maka kurikular pendidikan perlu memasukan elemen-elemen kemahiran maklumat dan peranan pusat sumber perlu dipergiatkan. Cabaran besar yang dihadapi oleh negara umumnya ialah bagaimana membentuk masyarakat yang berbudaya ilmu dan pemikiran kritikal. Ini hanya boleh dicapai melalui budaya ilmu yang memerlukan budaya maklumat, yang sekaligus mempraktikkan budaya membaca dalam kerja seharian mereka.