Cabaran-cabaran tentang data bersepadu (data integration) / Mohd Ridwan Seman @ Kamarulzaman and Mohd Rozi Remeli @ Rameli - Seman @ Kamarulzaman, Mohd Ridwan; Remeli @ Rameli, Mohd Rozi (Faculty of Information Management, 2009)
Data bersepadu (Data Integration) adalah merupakan satu teknologi yang amat penting di dunia atas talian (online world) terutamanya di kalangan organisasi perniagaan yang bergantung kepada ketepatan dan kepantasan data di dalam membuat keputusan strategik. Walaubagaimana pun, terdapat pelbagai cabaran dan isu di dalam mengimplementasikan teknologi ini. Antaranya ialah; isu data itu sendiri, isu keselamatan data, isu manusia (pengguna dan penxedia teknologi), teknologi dan perkasasan dan isu kos.