Memaksimumkan Penggunaan Pusat Sumber Sekolah (PSS) sebagai agen kecemerlangan akademik / Zailani Shafie, Nor Ezan Omar and Nor Diana Abd Rahman - Shafie, Zailani; Omar, Nor Ezan; Abd Rahman, Nor Diana (Faculty of Information Management, 2013)
Adakah Pusat Sumber Sekolah pada hah ini telah dapat dimanfaatkan secara maksimum. Apakah ada perbezaan bagi seorang guru Pusat Sumber terlatih dengan seorang staf profesional memaksimumkan penggunaan Pusat Sumber Sekolah (PSS) dan tenaga manusia ke arah kecemerlangan pelajaran secara berterusan. Penting bagi seorang pelajar menyiapkan diri dengan kemahiran belajar secara "independence" atau berkemampuan belajar bersendirian dalam membuat pencarian dan rujukan apabila mereka berada di pusat pengajian tinggi nanti. Dari dua penyelidikan yang telah dijalankan pada tahun 2009 dan 2010 terhadap pelajar terpilih calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) sekolah cemerlang daerah Segamat dan di kalangan pelajar baru UiTM Cawangan Johor yang pernah menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memberi jawapan positif dan menyokong perlunya ada seorang profesional dalam mengendalikan PSS sebagaimana ada di sekolahsekolah berasrama penuh. Persoalan semasa adakah seorang staf profesional mengendalikan Perpustakaan/Pusat Sumber Sekolah diberi ruang dan peluang dalam merealisasikan apa yang pernah mereka pelajar di universiti dahulu.