Perpustakaan pembina tamadun / Muhammad Hj. Salleh - Salleh, Muhammad (Faculty of Information Management, 2013)
Artikel ini menceritakan perpustakaan sebagai sebuah tradisi cemerlang dalam sejarah yang telah sekian lama membangunkan tamadun manusia. Tanpa perpustakaan tradisi dan khazanah ilmu, tidak memungkinkan warisan kebijaksanaan leluhur manusia berkembang sebagai sebuah peradaban.