Perkhidmatan maklumat atas talian melalui aplikasi web 2.0 / Zulkefli Mohd Yusop, Yamin Kamis and Hasnah Hashim - Mohd Yusop, Zulkefli; Kamis, Yamin; Hashim, Hasnah (Faculty of Information Management, 2011)
Perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi yang pesat telah mengakibatkan perubahan besar dalam profesion maklumat. Pengurusan, pengaksesan, dan penyebaran maklumat menjadi lebih mudah dengan wujudnya aplikasi-aplikasi atas talian berasaskan web. Banyak perkhidmatan berasaskan web telah dibangun dan diadaptasikan dengan perkhidmatan maklumat yang memudahkan maklumat diakses secara maya dan efektif. Artikel ni membincangkan perkhidmatan dan aplikasi Web 2.0 yang digunakan secara meluas dalam perkhidmatan maklumat. lajuga membincangkan bagaimana aplikasi Web 2.0 ini digunapakai dan diadaptasikan dalam perkhidmatan maklumat bagi mewujudkan perkhidmatan maklumat atas talian yang efektif.