Keterpesonaan terhadap perpustakaan : belajar dari catatan sejarah / Shaharom TM Sulaiman and Wan Ab. Kadir Wan Dollah - TM Sulaiman, Shaharom (Faculty of Information Management, 2011)
'Ketika memasuki perpustakaan itu, saya ibarat tenggelam dalam lautan buku yang mengasyikkan, saya ingin mencapai apa saja buku yang tersergam erat di celah-celah rak yang tersusun rapi dan terasa ingin membaca segala buku yang terdapat di dalamnya. Saya tidak tahu buku mana yang hams saya dahulukan tetapi 'jiwa' saya seakan-akan berkata 'bacalah kesemuanya' kerana kamu tidak mempunyai masa kerana terlalu banyak ilmu yang ingin diketahui. Akhirnya saya capai apa saja buku yang hampir dengan saya dan 'keghairahan' itu amat mempesonakan sehingga tanpa disedari masa telah lama berjalan. Saya tersedar apabila pustakawan memberitahu masa penutupan perpustakaan telah hampir. Saya memandang raut mukanya (pustakawan), hati kecil seolah-olah mahu berkata: Tinggalkan aku bersendirian, jangan ganggu aku dalam keasyikkan pengembaraan ini. Aku sedang berdialog dengan 'orang-orang pintar dan bijaksana' dari masa lampau dan 'mereka' mencerdaskan aku.' Kata-kata ini diungkapkan oleh Matthew Battles dalam bukunya, Library: An Unquiet History (2004), ketika mengunjungi Perpustakaan Iskandariah, Mesir atau juga dikenali dengan Bibliotheca Alexandria yang cukup tersohor itu yang dibina pada tahun 290 SM. Malangnya perpustakaan itu menyimpan luka yang lama apabila dijarah oleh orang 'luar'. Ada sejarawan berpendapat ianya dilakukan oleh Julius Caesar apabila menakluki Mesir, sehinggalah ia dibangunkan semula pada tahun 2002 yang dibiayai oleh UNESCO.