Keberkesanan institusi masjid dalam penyebaran ilmu dan maklumat : satu kajian kes / Rosnita Sahrani, Imilia Ibrahim dan Valentino Abu Bakar - Sahrani, Rosnita; Ibrahim, Imilia; Abu Bakar, Valentino (Faculty of Information Management, 2011)
Masjid adalah tempat untuk umat Islam beribadah kepada penciptanya dan ia juga boleh diklasifikasikan sebagai markas/madrasah pendidikan terunggul dalam menyalurkan ilmu dan pengetahuan kepada ummah. Melalui definisi ini, dapat disimpulkan bahawa dalam proses untuk menyalurkan ilmu itu akan berlaku terlebih dahulu proses penyebaran ilmu / maklumat itu terus kepada masyarakat setempat. Bagi memainkan fungsi ini, sesebuah masjid itu perlu mempunyai sebuah perancangan, sistem, proses atau kaedah penyebaran yang tertentu bagi memastikan masyarakatnya tidak ketinggalan dalam mendapatkan sebarang ilmu/maklumat yang dikeluarkan oleh pihak masjid. Artikel ini membincangkan tentang Keberkesanan Institusi Masjid di Negeri Sarawak dalam penyebaran ilmu pengetahuan dan maklumat kepada masyarakat Di zaman serba moden ini terdapat pelbagai cara dan kaedah penyebaran maklumat yang boleh diguna pakai oleh sesebuah organisasi. Penyebaran ilmu pengetahuan dan maklumat yang berkesan mampu melahirkan masyarakat yang berilmu dan berpengetahuan, komuniti yang bermuafakat dan individi-individu yang cerdik Islam. Kaedah penyebaran yang berkesan juga dipercayai mampu memantapkan budaya membaca yang berterusan sebagai satu proses pendidikan yang berterusan. la juga dapat meluaskan sumber-sumber pengetahuan dan maklumat mengenai Islam kepada masyarakat Turut dibincangkan di dalam kajian ini ialah peranan Institusi Masjid dalam penyebaran ilmu pengetahuan dan maklumat kepada masyarakat diNegeri Sarawak serta pengaruh teknologi maklumat dalam proses penyebaran maklumat oleh pihak masjid.