Aplikasi elemen pemikiran saintifik dalam pengajian syariah : satu pendekatan / Rahimin Affandi Abd Rahim … [et al.] - Abd Rahim, Rahimin Affandi; Azhar, Alias; Abd Majid, Mohd Kamil; Md Dahlal, Nor Hayati (Faculty of Information Management, 2011)
Perubahan ke atas masyarakat dilihat secara makro, daripada aspek pemikiran, pendidikan, sosio-budaya, ekonomi, politik dan sebagainya amat dipengaruhi dan dikesani oleh pembangunan pesat sains dan teknologi. Oleh yang demikian, persoalan-persoalan sains dan teknologi terlibat secara langsung dengan realiti kehidupan manusia dan sentiasa berkembang selaras perkembangan intelektual manusia itu sendiri. S&T juga sentiasa mencipta masalah hukum yang lebih komplikated dan sofistikated serta menanti jawapan fiqh Islami yang konsisten dengan sifat fleksibel dan releven pada setiap era kehidupan insan. Sekaligus, memaksa para mujtahid untuk menggarapkan segala usaha kepakaran ijtihadnya bagi mencari resolusi dan konklusi hukum yang berwibawa. Dalam soal ini, proses pemikiran yang dinamik ini merupakan pemangkin kepada lahirnya kronologi ilmu pengetahuan yang menjana fungsi akal secara optimum. Aplikasi elemen pemikiran saintifik dalam pengajian Syariah menjadi intisari dan fokus utama perbincangan untuk mendapatkan beberapa konklusi jitu yang mampu menyumbang kepada pembangunan sistem pengajian Syariah. la juga bakal memberikan suntikan idea ke arah pembaharuan kurikulum pengajian Syariah moden yang memiliki kredibiliti unggul setaraf dengan tradisi keilmuan Islam zaman kegemilangan silam.