Kompetensi untuk profesional maklumat di zaman masyarakat bermaklumat / Ahmad Azman Mohamad Ramli - Mohamad Ramli, Ahmad Azman (Faculty of Information Management, 2011)
Di zaman masyarakat bermaklumat kini, profesional maklumat perlu memiliki kompetensi kompetensi tertentu untuk membolehkan mereka mampu melaksanakan sebarang tugasan dengan efisien dan efektif. Artikel ini membincangkan sebahagian daripada kompetensikompetensi tersebut yang dianggap sangat perlu dimiliki oleh profesional maklumat demi untuk mencapai matlamat tersebut. Kompetensi-kompetensi terpilih yang dibincangkan dalam kertas ini ialah kompetensi berkomunikasi secara efektif, kompetensi mengurus sumber manusia secara efisien, kompetensi berfikir dan berkelakuan secara strategik, kompetensi berfikir secara kreatif dan inovatif, kompetensi bekerja secara berkumpulan, kompetensi kemahiran teknologi maklumat dan komunikasi, kompetensi komitmen kepada etika, kompetensi belajar secara berterusan, kompetensi penglibatan dalam organisasi pengurusan maklumat profesional dan kompetensi kemahiran mengurus maklumat.