Perkembangan dan cabaran Fakulti Pengurusan Maklumat, Universiti Teknologi MARA (UiTM) dalam pendidikan dan latihan pustakawan dan profesional maklumat / Adnan Jamaludin dan Shamsul Kamal Wan Fakeh - Jamaludin, Adnan; Wan Fakeh, Shamsul Kamal (Faculty of Information Management, 2011)
Fakulti Pengurusan Maklumat (FPM), Universiti Teknologi MARA sejak kewujudannya telah melalui berbagai perkembangan dan cabaran di dalam konteks pendidikan dan latihan dalam bidang kepustakawan dan maklumat. Perkembangan ini berlaku adalah disebabkan oleh tanggungjawab yang diambil oleh FPM untuk memperkasa dan memartabatkan bidang tersebut selaras dengan perkembangan negara untuk menuju ke arah masyarakat berpengetahuan dan ekonomi maklumat. Di dalam menelusuri perkembangan ini, cabarancabaran yang dihadapi adalah berbagai. Artikel ini, membincangkan perkembangan perkembangan dan cabaran-cabaran yang didepani oleh FPM selama kewujudannya dan aspirasinya untuk menjadi sebuah institusi kependidikan dan latihan yang bertaraf antarabangsa di dalam bidang kepustakawanan dan maklumat.