Perpustakaan pemangkin peradaban / Abu Hassan Hasbullah - Hasbullah, Abu Hassan (Faculty of Information Management, 2011)
Artikel ini melakarkan dinamisme perpustakaan masa lampau, masa kini dan masa hadapan. Di dalamnya terungkap falsafah, estetika, pesona perpustakaan yang sepanjang sejarah telah memberi makna dan mewarnai peradaban manusia. Turut dibahaskan bahawa sebuah peradaban yang hebat akan cerminkan dengan keberadaan perpustakaan bukannya pembangunan fizikal.