Pemuliharaan rumah Melayu tradisional Terengganu / Roslan Awang - Awang, Roslan (2000)
Pemuliharaan rumah-rumah tradisional Melayu adalah panting sebagai suatu unsur di dalam mengekalkan senibina warisan bangsa dan budaya tamadun bangsa Melayu di negars ini. Ini kerana, rumah Melayu tradisional adalah suatu warisan senibina tempatan sebagai rumah kediaman yang mempunyai pelbagai unsur keunikan tersendiri dan istimewa, di mana bermula peringkat perancangan pembinaan, pemilihan tapak, orientasi, takwin pembinaan, penggunaan bahan dan sebagainya sehingga rumah itu siap didiami. Keunikan ini melibatkan pertalian dengan penggunaan unsur-unsur kepercayaan agama, adat-resam, pantang-Iarang, semangat di mana ianya menjadi pegangan dan pengaruh yang mendalam terhadap penghuni yang mendiami rumah melayu tradisional ini disamping kehalusan nilai seni ketukangan