Perbandingan pengurusan penyenggaraan antara institusi pengajian tinggi awam dan swasta / Norhaliza Md. Zainal - Md. Zainal, Norhaliza (2002)
Tidak ramai yang mengetahui kepentingan penyenggaraan bagi sesebuah bangunan, sedangkan ianya adalah merupakan satu bidang yang amat penting untuk menjaga kualiti, prestasi dan hayat sesuatu bangunan. Bangunan yang berkualiti, berprestasi dan mempunyai jangkahayat yang panjang tentunya lahir daripada sistem pengurusan yang cekap, terancang dan tersusun, maka penghasilan dissertasi ini adalah untuk membuat perbandingan pengurusan penyenggaraan di antara bangunan awam dan bangunan swasta. Bangunan swam dikatakan milik kerajaan seringkali dikatakan tidak disenggara dengan baik dan sempurna berbanding dengan bangunan swasta yang lebih bersistematik dari segi pengurusan penyenggaraan. Oleh itu, penghasilan dissertasi ini berobjektif untuk memberikan pendedahan dan gambaran sebenar mengenai sistem pengurusan penyenggaraan di antara bangunan awam dan banqunan swasta. Bangunan awam dan bangunan swasta yang dibandingkan adalah sebuah institusi pengajian tinggi. Penekanan kajian adalah tertumpu kepada sistem pengurusan dari aspek polisi penyenggaraan, strategi penyenggaraan, kategori penyenggaraan, aduan kerosakan, perlaksanaan kerja, kos penyenggaraan, peruntukan penyenggaraan dan juga keadaan bangunan. Kajian ini diharap akan dapat melihat perbezaan pengurusan penyenggaraan antara Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) dan seterusnya beberapa cadangan dan pendekatan dapat dibuat bagi menjamin sistem pengurusan penyenggaraan yang lebih sempuma antara bangunan awamdan swasta.