Kajian sistem penyenggaraan jalan raya Shah Alam dari aspek keselamatan dan keselesaan / Hilman Tulot - Tulot, Hilman (2000)
Penyenggaraan jalanraya merupakan antara aspek yang terpenting dalam menyediakan kemudahan infrastruktur yang selesa dan selamat. la merupakan salah satu faktor pertumbuhan ekonomi negara dan kegiatan sosial masyarakat yang maju. Penyenggaraan yang baik dapat menjaga keadaan struktur sesebuah jalanraya tersebut dari segi ketahanan struktur, jangkahayat, pemandangan serta kebersihan jalan itu sendiri. Oleh itu perancangan penyenggaraan yang baik terutamanya dari aspek perlaksanaan kerja rutin, pembaikan dan kerja yang berterusan amatlah diperlukan. Kajian tentang penyenggaraan jalanraya ini lebih tertumpu di kawasan Majlis Perbandaran Shah Alam, Selangor Darul Ehsan. Oi mana kebanyakkan penggunanya adalah 9010ngan intelektual yang lebih memahami akan kepentingan jalan raya itu sendiri terutamanya dari aspek keselamatan dan juga keselesaan. Seisin itu Dewan Bandaraya Kuala Lumpur juga telah di pilih sebagai salah satu kajian bagi maksud perbandingannya. Akhir sekali, hasil dari kajian tersebut, maka beberapa cadangan telah dikemukakan bagi membaiki kelemahan di dalam menjalankan kerja-kerja penyenggaraan tersebut.