Hubungkait antara pencapaian matematik pelajar aliran sains UiTM pahang dengan pencapaian matematik peringkat SPM dan faktor peribadi / Azizah Aris and Salimah Ahmad - Aris, Azizah; Ahmad, Salimah (2003)
Kajian inibertujuan mengenalpasti hubungan di antara pencapaian matematik di universiti dengan pencapaian matematik SPM serta faktor-faktor peribadi pelajar. Responden terdiri daripada 92 pelajar aliran sains Semester IV. Keputusan matematik mereka di peringkat SPM dan diUiTMbagi tiga semester sebelumnya dijadikan ukuran kajian. Analisis mendapati matematik moden peringkat SPM memberi pengaruh terhadap pencapaian matematik semester I di UiTM Matematik tambahan lebih memberi kesan ke atas pencapaian pelajar di peringkat universiti bagi ketiga-tiga semester. Didapati matematik semester I mempunyai hubungan yang positif dengan semester ke II dan ianya memberi pengaruh keatas pencapaian seterusnya. Pencapaian pelajar perempuan adalah lebih baik daripada pelajar lelaki tetapi faktor sekolah asal dan pendapatan ibubapa tidak mempengaruhi pencapaian matematik pelajar. Program motivasiperfu diadakan ke atas pelajar-pelajar lelaki untuk meningkatkan prestasi gred mereka