Garis Panduan Akademik & Kurikulum UiTM: Edisi 2002: Bahagian Hal Ehwal Akademik UiTM/ Universiti Teknologi MARA,UiTM - UiTM, Universiti Teknologi MARA (Universiti Teknologi MARA, UiTM, 2002)
Tahun 2002 adalah tahun lonjakan akademik UiTM yang memerlukan kesemua aspek pembangunan akademik digembeling secara tersusun, menyeluruh dan bersepadu. Ini adalah seiring dengan matlamat UiTM untuk menjadi sebuah universiti profesional yang unggul di rantau ini. Pembinaan program akademik yang profesional menerusi kesepaduan komponen kurikulum yang mantap serta jalinan pendekatan pengajaran pembelajaran yang menarik dan terkini adalah di antara kualiti asas yang perlu ada bagi menjamin keunggulan sesebuah universiti. Perancangan, pembangunan dan pembaikan kualiti akademik Universiti perlu dilakukan secara berterusan menerusi proses yang bersistematik dan berkesan.