Falsafah dan kewajiban puasa / Amiruldin Md. Sham - Md. Sham, Amiruldin (2003)
Kebanyakan umat Islam (dm tidakmemahamikewajipan puasa dalam erti kata yang sebenar. Perlaksanaan ibadah ini tidak berlandaskan kepada pengetahuan dan kefahaman yang mendalam. Puasa perlu dilihat darisudut faisafah dan konsepyang tepat berdasarkan kepada wahyu dan akal.