Sistem pengurusan penyelenggaraan Kampus UiTM Shah Alam. Kes Kajian : Kolej Kediaman Seroja dan Kolej Kediaman Anggerik / Kartini Nordin - Nordin, Kartini (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1996)
Penyelenggaraan bangunan merupakan satu aktiviti yang amat diperlukan bagi sesuatu hartanah. Penyelenggaraan bertujuan untuk memberikan kepuasan kepada pengguna dan pemilik serta memastikan akan terpelihara hayat ekonominya dan hayat fizikal sesuatu hartanah. Sehubungan dengan itu, satu kajian berkenaan dengan sistem pengurusan penyelenggaraan harta ITM telah dijalankan kerana selama ini pihak Bahagian Pembangunan dan Penyelengggaraan (BB), ITM, yang bertanggungjawab bagi menjalankan penyelenggaraan bagi kampus ITM, Shah Alam hanya mengambil tindakan menjalankan penyelenggaraan, apabila menerima aduan-aduan kerosakan, khasnya pada kes kajian iaitu Kolej Kediaman Seroja dan Anggerik . Sistem ini menyebabican kerosakan yang berlaku pada kemudahan bangunan adalah di luar daripada jangkaan dan memerlukan kos yang tinggi dalam masa yang terhad. Kajian ini juga akan dapat mengenalpasti masalah-masalah yang dihadapi oleh pejabat kolej kediaman dan pihak BPP dan kadar kerosakan yang berlaku di kedua-dua kolej tersebut. Dalam menangani masalah ini, dicadangkan satu sistem pendekatan bersepadu yang di dalamnya terkandung penyelenggaraan terancang di samping membentuk satu organisasi yang dapat berfungsi berdasarkan kepada program penyelenggaraan. Ini bermakna melalui sistem ini segala tindakan yang dilakukan adalah berdasarkan kepada perancangan yang dibuat. Sistem ini diharapkan dapat membantu pihak BPP dalam menjalankan penyelenggaraan dengan lebih berkesan lagi.