Seniukir dalam rekabentuk Tradisional Melayu Johor / Kamarul Azam Selamat - Selamat, Kamarul Azam (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Penggunaan kayu dalam senibina Melayu Tradisional begitu ketara sekali. Sama ada dari segi struktur hinggalah kepada kerjakerja kemasan. Setiap tempat dan daerah mempunyai gaya senibinanya yang tersendiri. Ini termasuklah dalam konteks menghiasi rumah-rumah mengikut kehendak, adat resam mahupun kepercayaan penduduk-penduduk setempat. Kebiasaannya senihiasan yang laziranya terdapat dalam senibina Melayu adalah seniukir. Seniukir bukan sahaja berfungsi sebagai senihiasan, raalah terdapat juga tujuan-tujuan tertentu dari segi penggunaan dan perletakannya dalam sesuatu senibina. Contohnya seniukir berperanan untuk keselesaan dari segi kenyamanan ruang kepada penghuni rumah tersebut. Dengan perletakannya di kerawang-kerawang atas tingkap dan pintu, secara tidak langsung ia berfungsi sebagai liang-liang untuk pengudaraan. Kekisi pada kerawang serba sedikit dapat membantu dan membenarkan pengudaraan di dalam rumah.