Seminar Kebangsaan Peranan Zakat Dalam Institusi Pendidikan: Zakat Agen Kecemerlangan Pendidikan Ummah: 22 Jun 1998: Dewan Muktamar 1, Pusat Khidmat Islam Bersepadu (PKIB), ITM/ Institut Teknologi MARA,ITM - ITM, Institut Teknologi MARA (Institut Teknologi MARA,ITM, 1998)
Zakat merupakan tunggak ekonomi umat Islam. Oleh sebab itu, zakat menjadi salah satu rukun Islam yang wajib ditunaikan oleh setiap orang Islam yang berkemampuan. Kewajipan zakat harta tidak terbatas kepada harta yang disebutkan secara formal atau verbel dalam Hadis semata mata, sewajarnya diperluaskan lagi kerana zakat berperanan untuk membangunkan sosial dan kerohanian umat Islam secara menyeluruh sahingga terbina sebuah masyarakat yang maju, salih dan teguh asas ekonomi mereka.