Pembangunan masyarakat Islam Hadhari / Prof. Madya Hj. Musa Ahmad, Prof. Madya Azam Hamzah, Dr. Nik Mohd Rosdi Nik Ahmad and Muhamad Rahimi Osman - Ahmad, Musa; Hamzah, Azam; Nik Ahmad, Nik Mohd Rosdi; Osman, Muhamad Rahimi (Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam(CITU), UiTM, 2005)
Setinggi-tinggi kesyukuran saya panjatkan ke hadhrat Allah S. W.T. yang telah memberikan saya tawfiq dan hidayah-Nya dalam usaha membawa universiti ini ke mercu kejayaan sebagai sebuah universiti bertaraf dunia. Pada kesempatan ini saya juga ingin merakamkan penghargaan dan terima kasih atas daya usaha Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam (CITU) menerbitkan sebuah buku yang menghuraikan tentang konsep dan penghayatan Islam Hadhari. Memang tidak dapat dinafikan bahawa, semenjak Islam Hadhari dicanangkan oleh YAB Perdana Menteri kita, ramai umat Islam di negara ini yang tertanya-tanya dan kabur dengan hasratdan tujuan di sebalik istilah tersebut, sehingga ada yang beranggapan sebagai agama baru yang cuba diperkenalkan oleh kerajaan. Adalah diharapkan, ketibaan buku ini di tengah-tengah masyarakat, khususnya warga kampus UiTM, sedikit sebanyak dapat menjelaskan permasalahan yang timbul dan bermain dalam kepalasebahagian masyarakat yang tidak memahaminya. Universiti Teknologi MARA menyokongpenuh usahamurni ini dan mengucapkan syabas kepada CITU, khususnya para penulis dan seluruh warga kerjanya atas kejayaan menerbitkan buku yang saya kira amat penting dan mustahak untuk dibaca dan difahami oleh seluruh umat; bukan sahaja umat Islam tetapi juga termasuk yang bukan Islam. Semoga kehadiran buku ini di tengah-tengah masyarakat, sedikit sebanyak dapat membantu usaha kerajaan memartabatkan agama, bangsa dan negara di persada antarabangsa.