Istiadat Pentauliahan Diraja: Pegawai Kadet PALAPES IPTA Ke-26: ‘Mahasiswa Perkasaaset Keteguhan Negara’: Isnin 18 Jun 2007: 3 Jamadilakhir 1428H/ Universiti Teknologi MARA, UiTM - UiTM, Universiti Teknologi MARA (Universiti Teknologi MARA, UiTM, 2007)
Bersyukur kita ke hadrat Allah Subhanahu Wataala kerana dengan limpah kurniaNya Istiadat Perbarisan dan Pentauliahan DiRaja Pegawai Kadet PALAPES IPTA Ke-26 bagi tahun 2007 telah dapat dilaksanakan. Di kesempatan ini, saya dengan sukacitanya merakamkan setinggi-tinggi tahniah dan syabas kepada semua Pegawai Kadet PALAPES yang akan ditauliahkan di dalam Rejimen Askar Wataniah, Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut DiRaja Malaysia dan Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Udara DiRaja Malaysia. Saudara dan saudari sekalian telah melengkapkan diri masing-masing dengan pelbagai ilmu pengetahuan dan kemahiran dalam bidang akademik mahupun ketenteraan. Angkatan Tentera Malaysia (ATM) menggalakkan pegawai pegawai yang berpengetahuan dan berkemahiran ke arah menjana ATM menjadi sebuah ketumbukan generasi 2020 selaras dengan permodenan ATM dan kemajuan negara menuju Wawasan 2020. Sehubungan dengan itu, saya mengalu-alukan mereka yang berhasrat dan berminat untuk menjadi anggota tetap dalam ATM. Insya'allah, masa depan saudara dan saudari akan tetap terjamin. Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan ribuan terima kasih kepada semua Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA), khususnya kepada penganjur, iaitu Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan semua pihak yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam menjayakan Istiadat Perbarisan dan Pentauliahan DiRaja Pegawai Kadet PALAPES IPTA Ke-26 bagi tahun 2007.