Perkembangan dan pengaruh budaya pada masjid / Kamalzaman Semoin - Semoin, Kamalzaman (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
hJegara kifca merupakan ssbuah neqara yang mempunyai banyak kesan-kesan ssjarah yang manjadi warisan budaya bagi rakyat dan generasi yang akan datang. Salah satu daripadanya ialah masjid-masjid tradisionalnya yang mempunyai ciri-ciri budaya dan senibina yang indah lagi unik. Masjid-masjid ini ada yang mempunya ciri-citi budaya dan senibina yang berusia lebih daripada 100 tahun dan merupakan satu lambang keagungan senibina dan tamadun Islam di Nusantara amnya.