Kajian ruang pejalan kaki di pusat bandar: Bandaraya Ipoh - Junaizah, Nawawi (1993)
Bandar merupakan kawasan yanq cepat berkembang, la, merupakan tempat untuk oranq ramai mendapatkan pelbaqai kemudahan, Kesesakan di bandar terutamanya kesesakan perqerakan kenderaan bermotor serinq berlaku di pusat bandar kerana ia merupakan tempat tumpuan seqala aktivitia Oleh yanq demikian kawasan bandar serinqkali menqalami masalah pencemarang kesesakan , lalulintas, perumahan, perkhidmatan dan sosial. Peningkatan atau pertambahan penduduk dan kenderaan yanq berterusan akan menambahkan lagi keadaan yanq sesak di pusat bandar samada kepada kenderaan ataupun pejalan kaki. Oleh itu perancangan dan pengawalan adalah diperlukan untuk mengurangkan masalah-masalah ini.