Kajian pengindahan Bandar Melaka / Juhari Ahmad dan Suhaimi Ramli - Ahmad, Juhari; Ramli, Suhaimi (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1982)
Pembangunan pesat bandar bandar masa kini banyak ditumpukan kepada faktur faktur ekonomi semata semata mata. Dengan demikian banyak bangunan bangunan pencakar langit telah didirikan bagi menggantikan tapak tapak bangunan bangunan lama yang telah usang tanpa menitikberatkan kesesuaian tanah, keselesaan, nilai nilai sejarah senibena bangunan yang dirobohkan serta alam sekitar sesebuah bandar itu. Akibat daripada ini, disebalik menyediakan tempat terapat yang selesa dan menyegarkan telah menjadikannya tempat yang padat, tercemar, sesak dengan lalulintas, pandangan yang kurang sihat dan menyebabkan tekanan jiwa.