Senibina tradisional Melayu Pulau Pinang. Ciri-ciri, pengaruh serta hubungannya dengan kehidupan masyarakat Melayu / Johan Abdul - Abdul, Johan (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1985)
Manusia dijadikan tuhan bukan semata-mata untuk beribadat kepadanya, malah kita disuruh melihat alam dan kebesarannya untuk dikaji, diselidiki dan mencari kebenaran keujudannya yang maha kuasa. Orang Melayu melihat alam ini bukan dari sudut kebendaan semata-mata, malah dipandang dari sudut yang lebih mendalam. Mereka begitu menghargai alam pemberian tuhan dalam kehidupan seharian. Tumbuh-tumbuhan dijadikan tuhan bukan sahaja berfungsi untuk mengeluarkan buah yang menjadi makanan manusia malah ianya mempunyai "'fungsi yang lebih dari itu. Manusia adalah sebaik-baik makhluk yang dijadikan tuhan. Manusia dikurniakan akal fikira'h untuk berfikir. Manusia perlu menggunakan akal fikirannya untuk hidup. Berdasarkan kepada hasil pemikiran manusia, tumbuh-tumbuhan yang fungsi asasnya mengeluarkan buah untuk makanan manusia, dapat diperkembangkan penggunaannya kepada pembinaan tempat tinggal. Semakin lama manusia semakin matang berfikir dan hingga kini berbagai-bagai ciptaan moden dapat kita lihat. Akibat kepesatan pembangunan masa kini, manusia telah lupa akan asal usul mereka. Mereka telah lupa akan warisan-warisan lama yang menjadi asas kepada pembangunan masa kini. Warisan-warisan peninggalan zaman silam kini menjadi semakin pupus.