Pembangunan hartanah pertanian bersepadu (Integrated Farming Development) / Jamaludin Hj Ngit - Hj Ngit, Jamaludin (1987)
Malaysia adalah sebuah negara yang sedang menikmati kadar pertumbuhan ekonomi yang menjanjikan peningkatan ketaraf sebuah negara perindustrian sebelum menjelangnya abad keduapuluhan. Perkembangan ini telah memberikan dua cabaran hebat kepada mereka yang bertanggungjawab terhadap pembangunan Malaysia. Kerajaan, tentunya di dalarn Dasar Ekonomi Baru telah mengenalpasti cabaran ini, tetapi cabaran ini hanya disambut oleh segelintir pihak swasta yang mana kebanyakkannya tidak berminat untuk melabur di dalam projek yang tidak menjaminkan keuntungan dalam jangkamasa yang pendek.