Akta kawalan sewa. Kesannya terhadap pembangunan hartanah. Kes kajian Bandar Kota Bharu / Jamal Sikh Omar - Sikh Omar, Jamal (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1990)
Kajian mengenai Akta Kawalan Sewa dari segi kewujudan-nya yang dapat mempengaruhi pembangunan sesuatu kawasan amat kurang dilakukan pada dewasa ini . Projek Tahun Akhir ini adalah merupakan satu usaha awalan ke arah itu . Ini adalah memandangkan bahawa faktor faktor kewujudan Akta Kawalan Sewa adalah tidak dapat diketepikan kerana ianya adalah merupakan elemen besar terutamanya di dalam sesebuah bandar. Projek Tahun Akhir ini akan cuba untuk memperlihatkan kesan kesan yang diwujudkan oleh Akta ini keatas usaha dan corak pembangunan perbandaran sesebuah bandar. Kawasan kajian akan diambil keatas Bandar Kota Bharu yang mempunyai sejumlah harta kawalan sewa di bahagian Pusat bandarnya. Projek Tahun Akhir ini dibahagikan kepada lima bab. Bab 1, merupakan tinjauan umum mengenai latarbalakang sejarah Akta Kawalan Sewa dan pengenalan kepadanya secara am. Ini akan dikaitkan dengan amalan-amalan di Malaysia. Bab 2, merupakan perbincangan mengenai prinsip prinsip Am; polisi polisi dan penggunaan Akta yang mana ianya akan berkisar kepada elemen elemen panting yang tidak dapat diketepikan ketika membicarakan mengenai Akta Kawalan Sewa. Bab 3, pula adalah merupakan penelitian ke atas. Kawasan Kajian iaitu Bandar Kota Bharu di sudut interpretasi pembangunan, kawasan kawasan utama kajian dan aliran pembangunan bandar Kota Bharu secara menyeluruh. Bab 4, merupakan sintesis dari masalah-masalah dan kesan-kesan yang diwujudkan oleh Akta Kawalan Sewa berkaitan dengan pembangunan yang mana perbincangan akan ditumpukan kepada kes kes yang wujud yang berkaitan dengan perlaksanaan Akta.