Kajian mengenai minat berniaga dikalangan belia bumiputra pengkhususan terhadap penuntut-penuntut sekolah menengah di daerah Kelang Selangor / Jalani Omar ... [et al.] - Jalani, Omar; Wan Dahalan, Wan Shaharudin; Nawawi, Juperi; Mokhtar, Zulkifli; Ibrahim, Rosli; Abd. Rahman, Mohd. Farid; Omar, Kamarulzaman (Faculty of Business Management, 1986)
Sejak perlaksanaan DEB pada tahun 1970, keadaan dan kedudukan ekonomi kaum bumiputera agak terjamin walaubagaimanapun sehingga kini kedudukan tersebut masih belum boleh dibanggakan lagi. Sejauh ini penyertaan dan pencapaian bumiputera dalam sektor ekonomi masih belum mencapai 20%. Sungguhpun jangkamasa yang diperuntukkan untuk rancangan DEB ini panjang iaitu 20 tahun, namun sehingga kini kejayaannya dalam memainkan peranannya masih boleh dipertikaikan. Demikian dinyatakan oleh Naib Presiden UMNO dipersamian ceramah 1 penerangan anjuran UMNO Bukit Bintang. Beliau seterusnya menyatakan bahawa pencapaian yang kurang menggalakkan ini antara yang menjadi puncanya ialah kerana kurangnya minat dan kemahuan di kalangan beliau bumiputera sendiri untuk menceburkan diri mereka dalam aktiviti-aktiviti ekonomi terutamanya disektor perniagaan. Tapi samada benar atau tidak bahawa minat menjadi punca utama masih belum dapat ditentukan lagi.