Kajian kemiskinan bandar. Kes kajian Wilayah Persekutuan / Ismail Ngah - Ngah, Ismail (1981)
Adalah menjadi satu kriteria bagi negara-negara sedang membangun mengalami keadaan pembangunan ekonomi yang pesat. Ini merupakan asas penting bagi pembangunan negara dari segi fizikal dan sosial, Pembangunan ekonomi yang pesat bukan sahaja mendatangkan kesan baik kepada pembangunan keseluruhannya malahan juga menimbulkan akibat yang tidak dirancang. Masalah inilah yang selalu menghalang kejayaan pembangunan. Salan satu contoh yang tepat dalam kontek ini ialah masalah kemiskinan baik di bandar mahupun di luar bandar. Barangkali tidak ada ukuran yang tepat untuk menunjukkan kemajuan sesebuah negara melainkan secara menunjukkan bilangan penduduk yang berada di dalam kemiskinan. Ciri-ciri kemiskinan ini dapat dilihat setelah membuat penelitian dan pengamatan secara terperinci…