Kajian sosio ekonomi pekebun kecil koko berdasarkan kepada pengeluaran pendapatan dan pemasaran di daerah Manjung, Perak / Ismadi Abdullah - Abdullah, Ismadi (Faculty of Business and Management, 1984)
Koko memainkan peranan yang penting dalam ekonomi negara. Peranannya telah dipergiatkan ke seluruh negara setelah kerajaan menjalankan dasar mempelbagaikan tanaman supaya pekebun-pekebun kecil tidak hanya menumpukan perhatian kepada getah dan kopi sahaja. Ianya telah menjadi salah satu dari sumber pendapatan pekebun kecil. Kajian ini ditumpukan kepada Daerah Manjung di negeri Perak dengan objektif untuk mengidentifikasikan secara mendalam masalah-masalah yang dihadapi oleh pekebun-pekebun kecil koko dari aspek pemasaran dan pengeluaran. Ini termasuklah kajian untuk menentukan faktor yang mempengaruhi pendapatan petani menentukan pengetahuan yang disampaikan kepada mereka memberi kesan ke atas cara pengamalan lepas tuai yang betul dan juga pendapatan petani serta untuk mengetahui masalah yang dihadapi oleh petani-petani di dalam aspek pemerosesan dan pemasaran hasil koko. Oleh yang demikian, methodologi seperti 'multiple regression', 'analysis of Variance' dan 'chi-square' digunakan di dalam kajian ini. Pada amnya data yang digunakan meliputi data prima dan juga sekunder sebagai rujukan. Data primary dihasilkan dari pemilihan sampel secara 'purposive sampling' sebanyak 10% dari jumlah pekebun kecil di Daerah Manjung, Perak…