Ke arah sistem pengurusan harta dan tanah yang lebih berkesan melalui pengswastaan (Kajian kes : Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah) / Iskandar Miza Ahmad - Ahmad, Iskandar Miza (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) adalah merupakan salah sebuah agensi kerajaan Negeri Kedah yang ditubuhkan untuk membuat dan menjalankan pembangunan untuk negeri Kedah Darulaman. PKNK seperti juga perbadanan kemajuan ekonomi negeri yang lain adalah di bawah naungan Kementerian Perusahaan Awam. PKNK ditubuhkan pada 25 hb. Ogos 1965 berdasarkan Enakmen No. 5, tahun 1965. Bangunan pejabat PKNK yang pertama iaitu bangunan UKIR telah didirikan pada bulan Februari 1968. Dari tarikh inilah bermulanya peranan PKNK yang lebih besar dalam memajukan negeri Kedah Darulaman. Sehingga kini setelah lebih kurang 26 tahun beroperasi PKNK telah berjaya membangun serta mengvujudkan beberapa kawasan industri yang menempatkan industri-industri yang bertaraf antarabangsa, beberapa kawasan perumahan, beberapa komplek perniagaan dan gerai serta rumah-rumah kedai/ perladangan/pertanian dan juga memberikan sumbangan di dalam sektor pelancongan negeri…