Perancangan dan pengurusan projek peringkat pra-pembinaan kes kajian: Kawasan Majlis Perbandaran Sungai Petani daerah Kuala Muda Kedah / Ishak Bin Wahab - Ishak, Wahab (1997)
Faktor politik dan keamanan negara telah menyebabkan pertumbuhan ekonomi negara yang begitu pesat. Dari kepesatan ekonomi ini telah menwujudkan peluang-peluang pembangunan disektor pembinaan yang boleh mendatangkan pulangan yang lumayan kepada pelabur. Jika dilihat rata-rata projek pembangunan diwujudkan tidak kira samada projek besar, sederhana ataupun yang kecil. Namun demikian dalam memikirkan kerancakkan pembangunan ini dapatlah dilihat apakah faktor yang begitu penting yang harus dititik beratkan dalam menjayakan sesebuah organisasi pembangunan tersebut. Pembabitan dalam pengurusan dan perancangan adalah antara antara faktor penting bagi melancarkan perjalanan projek disamping dapat menemukan pulangan yang optima kepada pelabur. Perancangan yang diperkatakan adalah dari peringkat awal sebelum pembinaan, peringkat pembinaan dan peringkat siap. Kajian ini akan cuba mengupas secara terperinci tentang pengurusan dan perancangan projek diperingkat sebelum pembinaan ataupun peringkat pra pembinaan. lanya akan meneliti tentang aspek perancangan dan pengurusan diperingkat pre rekabentuk, rekabentuk, perancangan dan pengurusan.