Kajian keberkesanan penggunaan garispanduan bagi kompleks perniagaan. Kes kajian : Ampang Point / Intan Zara Kusina Abd Manap - Abd Manap, Intan Zara Kusina (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1996)
Pembangunan Kompleks Perniagaan telah menjadi satu trend bagi rakyat Malaysia untuk membeli belah. Ini adalah kerana kemudahan "one stop shopping" yang disediakan oleh komplek perniagaan tersebut. Dimana dengan kemudahan tersebut ia memudahkan pengunjung untuk mendapatkan barangan keperluan mereka berhenti membeli belah di satu tempat sahaja, ini berbeza jika dibandingkan dengan membeli belah di pusat perniagaan tradisi contohnya seperti rumah kedai. Pembangunannya juga adalah disokong oleh perkembangan dan pertumbuhan pesat bandar-bandar baru yang bertujuan untuk menampung pertambahan penduduk di bandar-bandar besar. Di samping itu juga pembangunan komplek perniagaan juga membantu dalam penyelerakkan aktiviti-aktiviti pembangunan sosial, fizikal dan ekonomi yang pada masa kini hanya tertumpu kepada pusat bandar sahaja. Di dalam pembangunan komplek perniagaan yang kian pesat ini, terdapat juga beberapa pihak yang kurang perihatin dengan pengunaan garispanduan. Dimana jika implikasi garispanduan tersebut diabaikan ia akan menimbulkan impak yang mana akan mempengaruhi pembangunan komplek perniagaan tersebut dan juga persekitarannya. Oleh itu kajian ini cuba mencadangkan garispanduan piawaian perancangan yang sesuai bagi pembangunan komplek perniagaan,