Kaji selidik mengenai penyediaan kemudahan dan perkhidmatan bagi jemaah haji sebelum dan semasa mengerjakan haji di tanah suci yang disediakan oleh Lembaga Urusan Dan Tabung Haji / Ibrahim Ismail - Ismail, Ibrahim (Faculty of Business and Management, 1987)
Menurut sumber dari China, Islam mula memasuki Tanah Melayu pada abad ke 7. Fakta ini telah diperkuatkan lagi oleh Al-Mas'uud yang datang ke daerah ini pada 916, di mana beliau mendapati tidak kurang daripada 10,000 orang Arab yang asalnya daripada Oman, Basrah dan Baghdad berada di Tanah Melayu. Pada abad ke 13 dan awal abad ke 14, Islam telah mula tersebar di Asia Tenggara. Haji adalah merupakan Rukun Islam yang kelima dan telah mula hendak di tunaikan pada masa ini. Namun begitu tiada rekod mengenai siapakah dan bila jemaah pertama daripada rantau ini yang pergi menunaikan Haji di Mekah. Pada abad ke 15, Sultan Alauddin Riaayat Shah (1477-1488) anak kepada Sultan Mansur Shah (1456 – 1477) telah memutuskan untuk menunaikan haji demi untuk mencapai hajat ayahanda baginda, yang mana tidak dapat menunaikan haji atas sebab kesihatan. Kisah ini telah disahkan oleh ahli-ahli sejarah Malaysia.