Penggunaan kayu sebagai bahan binaan utama didalam rumah traditsional Melayu / Ima Idris - Ima, Idris (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Sebelum kita membincahgkan tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membina rumah-rumah tradisional dan aspek-aspek penggunaan dari segi senibina dan perancangan, eloklah kita definasikan terlebih dahulu apa yang dimaksudkan dengan perkataan Rumah Tradisional. Tradisi' mengandungi erti suatu kebiasaan yang dilakukan dengan cara yang sama oleh beberapa generasi tanpa ada (raungkin sedikit) perubahan di dalam penghidupan dan kemajuan yang ada pada hari ini. Dengan kata lain, kebiasaan yang sudah menjadi ada't dan budaya sesuatu kaum di sesuatu tempat. Dengan demikian, istilah rumah tradisional dapat diertikan sebagai sebuah rumah yang dibangunkan dengan kaedah atau prinsip yang sama dengan. menggunakan bahan yang sama sejak beberapa generasi oleh sesuatu kaum di dalam sesebuah tempat.