Senibina rumah Melayu Sarawak. Pengkajian terhadap rumah Melayu Bandar Kuching / Ilias Hasan - Hasan, Ilias (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1989)
Tujuan Kajian Akhir ini secara amnya untuk mendedahkan pelajar kepada aspek-aspek berkaitan dengan senibina terutama penyelidikkan terhadap sejarah, senibina tradisional,pemikiran, konstruksi, kehidupan masyarakat dan aspek-aspek lain yang berkaitan dengan kursus senibina. Kajian Akhir yang bertajuk 'Senibina Rumah Melayu Sarawak'- Pengkajian terhadap Rumah Melayu Bandar Kuching, ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan senibina dan ianya berbentuk kajian menyeluruh mengenai kehidupan, konstruksi dan bentuk-bentuk rumah Melayu di Sarawak, khususnya di Bandar Kuching. Selain itu , penyelidikan terperinci akan mempamirkan mengenai bahan-bahan, dan cara konstruksi Rumah Melayu. Rumah-rumah Melayu dibina oleh pemiliknya sendiri - Melayu di Malaysia - bergantung kepada keperluan mereka sendiri yang mempunyai pemikiran yang cerdik terhadap alam semulajadi dan persekitaran yang melambangkan cara hidup dan kebudayaan melayu. Pengekalan dan penjagaan terhadap senibina melayu yang ada sekarang ini adalah penting kerana ia merupakan satu-satunya yang melambangkan kebudayaan yang unggul.