Rumah Kelantan perbezaan ciri-ciri senibina di Taman Mini Malaysia dengan yang asal / Norazman Mohd Yunus - Mohd Yunus, Norazman (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Kajianrumah tradisional atau rumah Kelantan ini lebih kepada kajian untuk memahami ciri-ciri senibina lama dan juga kepada aspek ujudnya ciri-ciri yang telah diubah-suai atau lebih dikenali binaan masa kini. Diantara lain kajian ini juga meliputi; 1. Sejarah keujudan rumah tradisional di Malaysia dan bukti-bukti sejarah. 2. Sejarah awal senibina melayu dan konsep kesenian melayu. 3. Tinjauan senibina melayu tradisi Kelantan . Pada bahagian ini akan diterangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan rumah tradisi Kelantan yang asli atau benar. 4. Kajian terhadap rumah tradisi yang diterapkan di Taman Mini Malaysia di Melaka. Dibahagian ini setiap aspek akan disentuh untuk memberi gambaran yang lebih jelas sejauh mana keaslian yang dibuat mengikut ciri-ciri senibina asal dan memberi gambaran akan kejayaan atau kegagalan penerapan yang dibuat. 5. Kajian contoh rumah bandingan. 6. Kajian keatas lukisan terukur dan butiran jelas. 7. Komen dan sebab. 8. Cadangan.