Taman didikan kanak-kanak di kawasan perumahan / Hishamuddin Hussin - Hussin, Hishamuddin (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Tajuk ' TAMAN DIDIKAN KANAK-KANAK DI KAWASAN PERUMAHAN ' dipilih untuk dissertasi ini adalah bertujuan untuk mengkaji sama ada tadika yang diubahsuai dari rumah kediaman sesuai dan berjaya mencapai ciri - ciri rekabentuk dan perancangan tadika yang baik. Perbincangan berkisar tentang kehendak - kehendak sebuah tadika secara optimum dan ' case study ' supaya dapat diketahui akan masalah-masalah dan kekurangan tadika sekarang. Soal keperluan dan naluri kanak-kanak adalah dititikberatkan supaya dengannya dapat menentukan apakah suasana pembelajaran dan pengajaran yang sesuai untuk peringkat mereka. Kajian yang dilakukan hanyalah meliputi kawasan Majlis Perbandaran Johor Bahru termasuk mukim Plentong dan Pasir Gudang. Ini adalah kerana daerah Johor Bahru dibahagikan kepada beberapa kawasan dan kesukaran untuk mengumpul dan menganalisa data dalam jangka masa yang pendek. Beberapa buah tadika telah dikaji dan dianalisa dan satu ‘case study’ dihuraikan diakhir bahagian dissertasi untuk mengenali dengan lebih dekat masalah-masalah yang dihadapi. Di antara skop kajian adalah, mengenalpasti pengurusan dan pentadbiran tadika, program dan matlamat, kajian khusus perumahan dan bangunan tadika serta undang-undang…