Pagar / Hir Azni Md Tahir - Md Tahir, Hir Azni (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1992)
'Harapkan pagar,pagar makan padi'. Pepatah Melayu ini membuktikan betapa pentingnya peranan pagar sejak zaman dahulu di mana ia melambangkan konsep keselamatan dan perlindungan. Pagar pada asalnya hanya digunakan untuk memagari ternakan dan tanaman sahaja. Penggunaan pagar ini menjadi ketara apabila wujudnya sistem pemerintahan atau penguasaan terhadap kawasan-kawasan tertentu.Sebagai contoh, kota-kota (fortresses) yang dibina khasnya berperanan sebagai ejen perlindungan,keselamatan dan juga penandaan sempadan. Contoh yang terbaik sekali ialah 'Tembok Besar China (Great Wall of China) yang masih lagi berdiri teguh hingga ke hari ini…