Satu pengkajian terhadap Melayu baru. Satu perspektif masa kini / Hayati Adnan - Adnan, Hayati (Faculty of Administrative Science and Policy Studies, 1994)
Berbeza dari kertas kerja lain, kertas kerja MELAYU BARU-SATU PERSPEKTIF MASA KINI adalah sebuah kertas kerja yang agak abstrak. Namun, ia akan dilihat dari sudut yang lebih realistik walaupun perbincangannya secara sepintas lalu agak subjektif. Kertas kerja ini turut menyenaraikan aspek mengikut turutan sepertimana kertas kerja yang lain: PENDAHULUAN : Terdapat didalam Bab Satu iaitu melalui aspek latarbelakang masyarakat Melayu. TOPIK : Dijelaskan oleh Bab Dua iaitu tentang konsep isu tersebut dan dijelaskan lagi dengan latarbelakang konsep itu. PENDEKATAN : Dipaparkan di bahagian E Bab Dua. KESINAMBUNGAN: Dijelaskan melalui Bab Tiga iaitu dengan mengaitkan isu ini dengan isu yang lain. PEMERHATIAN : Melihat perubahan yang berlaku melalui 'observation' dari perubahan yang wujud. KESIMPULAN : Dijelaskan melalui Bab Enam dan terakhir iaitu didalam Analisa Kritis.