Memahami kepentingan asas nilai murni / Mohd Pisal Zainal - ITM, Institut Teknologi MARA (Institut Teknologi MARA, Melaka, 1996)
Pemahaman dan penghayatan nilai-nilai murni adalah penting di dalam merealisasikan Malaysia sebagai sebuah negara maju mengikut acuan sendiri. Nilai-nilai murni tersebut telahpun diterapkan dan secara merentas kurikulum bermula di peringkat rendah hingga ke peringkat yang lebih tinggi di dalam bidang pendidikan. Nilai-nilai tersebut turut diterapkan di dalam pentadbiran awam di Malaysia. Ianya adalah bersifat universal yang dikongsi bersama oleh seluruh lapisan masyarakat Malaysia. Kertas ini secara ringkasnya membicarakan nilai-nilai murni berdasarkan pendekatan Islam dan peradapan Kong Fu Tze