“Senibina panggung terbuka” Panggung Anniversary sebagai kes kajian / Haslinda Mohd Rantam - Mohd Rantam, Haslinda (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1991)
Manusia memang suka pada hiburan. Oleh kerana keinginan itulah , panggung-panggung dan tempat-tempat hiburan telah terbina sejak zaman dahulu lagi. Jenis panggung yang terawal dibina merupakan 'open-air theatre’ yang juga dikenali sebagai panggung terbuka ataupun 'amphitheatre'. Panggung terbuka adalah satu senibina panggung tanpa teduhan ataupun hanya mempunyai bumbung pada sebahagiannya sahaja. Bahagian yang berbumbung selalunya ialah bahagian pentas dan tempat persediaan (back stage). Tempat-tempat duduk tidak mempunyai teduhan dan biasanya diteres di lereng-lereng bukit ataupun dibina di atas struktur binaan. Tujuan utama pembinaan panggung ialah untuk memberi hiburan luar rumah kepada masyarakat sekeliling. Hiburan luar rumah ini telah diamalkan sejak dahulu lagi oleh setiap golongan masyarakat di luar bandar mahu pun di kota-kota metropolitan…