Penempatan awal Jawa dan pengaruhnya dalam budaya dan senibina di Semenanjung : Pengkhususan di negeri Johor / Hamisah Jais - Hamisah, Jais (Faculty of Architecture, Planning & Surveying, 1989)
Ketamadunan masih sukar untuk merubah manusia . menjalaiii hidup ini untuk tidak mengamalkan berbagai aspek rohaniah seperti cara hidup, agama yang dianuti, budaya, seni dan kepercayaan kepada supernatural tidak dapat dihindarkan dari kehidupan manusia. Penghijrahan umpamanya mungkin akan sedikit sebanyak merubah cara hidup sesuatu kaum seperti penghijrahan orang-orang Jawa di Semenanjung sering dikaitkan dengan pemerintahan penjajah (Inggeris) di mana orang-orang Jawa di negara ini adalah dari buruh yang didatangkan dari tanah Jawa untuk mengerjakan ladang-ladang yang dibuka oleh pihak Inggeris tersebut. Rumah sebagai binaan untuk berlindung dari hujan dan panas telah banyak dipengaruhi oleh aspek rohaniah masih tetap memerlukan kesesuaian alam sekeliling. Rumah orang-orang Jawa di sini walaupun tidak mempunyai banyak persamaan dengan rumahrumah- rumah mereka di tempat asal yang pada lahirnya kerana alam sekeliling pastinya mempunyai motif dan tujuan tertentu