Kajian ke atas kesesuaian perletakan dan rekabentuk medan selera serta implikasinya terhadap pembangunan sekitar bandar Taiping / Hamidah Binti Mohd Shahidin - Hamidah, Mohd Shahidin (1998)
Perniagaan merupakan satu sektor ekonomi yang penting dalam mengembangkan pendapatan negara. Sektor ini tidak seharusnya dipandang remeh dan perlu mendapat perhatian yang sewajarnya samada daripada Pihak Berkuasa Tempatan mahupun swasta untuk sama-sama berusaha membantu mempertingkatkan ekonomi negara.Pembangunan sektor perniagaan ini perlu mangambilkira aspek kesesuaian, keselamatan dan kemudahan-kemudahan bagi menarik ramai pengunjung datang ke kawasan perniagaan ini. Pembangunan medan sclera ini tidak seharusnya diabaikan. Pembangunannya perlu dititikberatkan terutamanya dari segi rekabentuk, susunatur dan keseragaman agar berupaya menarik lebih ramai pengunjung datang ke medan selera ini. Ruang lantai medan selera yang kecil memberi ketidakselesaan kepada pengunjung walaupun susunannya kemas dan teratur. Ruang ini perlu diberi anisiatif dan supaya pengunjung lebih selesa dan menyenangkan. Elemen kemudahan awam sewajarnya disediakan seiring dengan pembangunan medan selera bagi mewujudkan keselesaan kepada pengunjung. Perniagaan medan selera ini mcmcrlukan pembangunan yang menycluruh dengan lebih scmpurna supaya pcrjalanan sektor ini memberi keuntungan kepada para pengunjung. Di samping itu pembangunan sekitar haruslah mengambilkira aspek pembangunan sekitar bagi memastikan kcdudukannya yang strategik dan mcngelakkan ketidaksesuaian pembangunan sekitar yang akan dijalankan.