Prospektus ITM Khas untuk Sekolah Menengah Edisi 1999/2000 / Pejabat Perhubungan Korporat, UiTM - Pejabat Perhubungan Korporat, UiTM (Pejabat Perhubungan Korporat, UiTM, 1999)
Institut Teknologi MARA ditubuhkan pada tahun 1956 bertujuan untuk menjamin dan meningkatkan taraf sosio-ekonomi golongan Bumiputera. Bermula sebagai Dewan Latihan RIDA yang mengendalikan sebanyak empat jenis kursus di tahap persediaan dan kemahiran kepada empat puluh pelajar, kini Institut Teknologi MARA berkemampuan untuk menawarkan sejumlah 155 jenis kursus dari peringkat Sijil, Diploma, Sarjana Muda, Sarjana, Kursus Profesional hinggalah ke peringkat Doktor Falsafah kepada 66,000 pelajar.