Nilai dan etika staf pentadbiran UiTM: edisi 4 / Pejabat Pendaftar, UiTM - UiTM, Pejabat Pendaftar (Pejabat Pendaftar, UiTM, 2009)
Nilai ditakrifkan sebagai kepercayaan yang mendorong seseorang atau sesebuah institusi untuk bertindak mengikut pemilihan yang berasaskan nilai-nilai utama masyarakat. Etika pula bermaksud tanggungjawab dan akibat tingkahlaku seseorang atau profesion terhadap masyarakat. lanya mengasingkan dan membezakan antara larangan dan tuntutan tingkahlaku di dalam sesuatu amalan atau profesion. Justeru Nilai adalah piawaian dan prinsip yang berfungsi sebagai pengukur. Sesuatu perlu digilap untuk mencapai tahap nilai yang lebih unggul. Nilai manusia adalah pada iman dan perlakuannya yang secocok dengan tuntutan nilai murni agama. Etika ialah sistem gelagat moral manusia yang dipayung oleh nilai murni agama. Nilai dan etika tidak dapat dipisahkan; andai dipisah nilai dan etika pincanglah organisasi dan menularlah sekularisme lantaran etika boleh digubal mengikut keperluan profesion dan nilai sejagat tanpa bertunjang kepada nilai-nilai murni agama.