Amalan pemilihan dan pembelian barang barang makanan (tahan lama) di kalangan surirumahtangga di sekitar Shah Alam / Haidi Ramelan ... [et al.] - Haidi, Ramelan; Hassan, Haniza; Khir, Hasniah; Ghani, Jismi; Yahya, Nahuri; Syeed Idrus, Syeed Hassim Shah (Faculty of Business and Mangement, 1986)
Sejarah telah menunjukkan bahawa semua masyarakat mencipta sesuatu yang mana dihasilkan dan ditukarkan dengan barang-barang dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan seseorang. Didalam masyarakt primitif, proses ini begitu mudah dan selalu melibatkan sistem barter. Walaubagaimanapun di kawasan industeri yang telah maju seperrti Amerika Utara, Jepun, Australia dan Eropah pengeluaran dan sistem pengagihan begitu merumitkan dan terdapatnya barang-barang dan perkhidmatan yang bergitu meluas sekali.