Tinta Seribu Kenangan : Tuan Haji Bahadon Ismail, K.M.N, Pendaftar ITM : 13 Julai 1966 – 02 September 1998 / Kelab Penolong Pendaftar, ITM - Kelab Penolong Pendaftar, ITM (Kelab Penolong Pendaftar, ITM, 1998)
Bukan mudah untuk menyusun buku kecil TINTA SERIBU KENANGAN. Niat awal untuk merakamkan jejak-jejak sumbangan dan penglibatan Pendaftar ITM, Tn. Hj. Bahadon Ismail sepanjang tempoh 32 tahun, 2 bulan 19 hari perkhidmatan beliau di Institut Teknologi MARA menjadi sukar dan berliku. Usaha yang kami anggap mudah, pada mulanya tidak berlaku sedemikian. Pertamanya, tuan badan sendiri merasa ‘reluctant’ untuk memberi maklumat. Beliau amat merendah diri apabila diminta menceritakan pengalaman beliau di ITM. ‘Apa yang saya buat, adalah apa yang orang lain buat, kalau berada di kerusi saya. Saya sekadar mengisi satu amanah setakat yang saya mampu. Tidak ada apa yang istimewanya untuk dirakamkan’. Itulah ucapan beliau berkali-kali. Setiap kali kami cuba mengorek lebih terperinci beliau samada tersenyum sinis atau menjawab. ‘Itu rahsia’ atau 'Yang ini tak boleh komen’