Implikasi pembangunan fizikal, sosial dan ekonomi terhadap sektor perikanan / Fairos Baharum - Fairos, Baharum (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1993)
Kaum nelayan adalah merupakan golongan yang boleh dikategorikan sebagai golongan miskin. Kadar kemiskinan dalam sektor perikanan lebih tinggi jika dibandingkan dengan sektor lain. Daya pengeluaran dan pendapatan nelayan amat rendah dan kebanyakannya hidup di bawah kemiskinan. Kemiskinan yang wuJud ini adalah disebabkan kebanyakkan daripada mereka memperolehi pendapatan yang rendah. Ini adalah keranamereka menjadi nelayan upahan yang sering bergantung hidup kepada orang tengah. Pendapatan yang tidak seberapa ini digunakan untuk menyara isirumah yang besar dan menampung taraf hidup yang tinggi.